Jaký byl Žďár 1/3

Hanka, Krystýna, Terka, Adélka, Maruška, Michal a Marek se největší letošní křesťanské akce ve Žďáru nad Sázavou účastnili od jejího začátku. Téměř všichni byli ubytováni ve školách v poměrně spartanských podmínkách, spalo se na karimatce na zemi ve spacáku. Lákavými prvky programu byly různé sportovní aktivity, výtvarné dílny, aktivity pečovatelské skupiny, pro někoho i brigády pro město. V rámci aktivit pečovatelské skupiny navštívili zájemci domov pro seniory, dům s pečovatelskou službou nebo například centrum služeb pro podporu duševního zdraví.

V programu nechyběl ani soupis mší svatých, což pro mládež nemuselo být na první pohled to nejlákavější. Nakonec se ale ukázalo, že i bohoslužby dokázaly mládež velmi zaujat. Možná tomu přispěla i mírně netradiční forma jejich průběhu. Konaly se totiž pod širým nebem v prostoru u zimního stadionu. Mše doprovázely profesionální křesťanské scholy, písně byly naplněny prvky rocku, gospelu i jazzu. Za velmi přínosný prvek programu, který se zpravidla konal před bohoslužbami, lze požadovat chvíle, kdy někteří z mladých lidí přišli na pódium svědčit o jejich vlastní víře.

Zde jsou v několika slovech shrnuty postřehy účastníků:

Hanka (14): Líbila se mi přednáška herce a režiséra Jiřího Stracha. Pobavili jsme se, když líčil natáčení Lotranda a Zubejdy. Super byly také tři hudební skupiny, které celý týden doprovázely program na pódiu.

Kristýna (13):Bylo to super, jela bych zas.

Terka (13 a půl): Celé setkání bylo prostě dobré.

Adélka (13 a půl):Neuměla jsem si úplně představit, do čeho jdu. Bylo to ale příjemné překvapení. Líbily se mi koncerty, nejvíc skupina Kapři. Pěkné byly také mše s netradiční liturgií, bylo to něco úplně jiného, než známe z domova. Překvapivé bylo množství kněží a možnost být blízko biskupům. Příště pojedu zas.

Maruška (skoro 13):Katecheze byly zajímavé, i když si už všechny nepamatuji. Líbil se mi muzikál Gedeon a beseda s Jiřím Strachem. Dobrá byla beseda s Jendou Balíkem. Trochu jsem ho vytočila první otázkou, kdo je z účastníků nejmladší. Nejdřív chtěl volat na informace, ale pak jsme vydedukovali, že jsem to asi já.

Michal (14):Nejhezčí byly večerní mše a adorace.

Marek (skoro 16):Nejlepší byly prostě Žďářiny! (humorně podané zprávy při večerním programu, pozn. autora)

 

 

 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..