Výzva Papeže Františka na pátek 23. února 2018

Svatý otec ustanovil pátek 23. února jako zvláštní den modliteb a půstu za mír ve světě a vyzval všechny lidi dobré vůle, aby se k němu připojili. Modlitební úmysl se týká všech zemí trpící válečnými konflikty a násilím, obzvláště pak Demokratické republiky Kongo a Jižního Súdánu.

Stojíme tváří v tvář tragickým konfliktům v různých částech světa, proto vyzývám všechny věřící, aby se zúčastnili zvláštního dne modliteb a půstu za mír, který ustanovuji na pátek 23. února po první neděli postní,“ oznámil papež František při nedělní modlitbě Anděl Páně na svatopetrském náměstí.

Ve své promluvě uvedl, že se budeme modlit především za obyvatele DR Kongo a Jižního Súdánu, kteří dlouhodobě trpí násilnými válečnými konflikty v jejich domovských zemích. Dále pak vyzval „všechny lidi bez ohledu na vyznání či náboženskou příslušnost, aby se k této iniciativě připojili způsobem, který považují za nejvhodnější“.

Při promluvě k věřícím, řekl, že mu velmi leží na srdci i osud lidí na Madagaskaru, který byl nedávno zasažený silným cyklónem. Tato přírodní katastrofa způsobila rozsáhlé škody a zahynuly při ní desítky lidí a desetitisíce přišly o střechu nad hlavou.

Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera patří obyvatelé ČR mezi ty šťastné, kteří žijí v míru a hojnosti, ačkoliv často naším nadstandartním způsobem života přispíváme ke zhoršení životních podmínek na celé řadě míst ve světě.

Prosím vás, abyste nabídli tento den Bohu tak, že se každý podle svých možností bude modlit i postit a zároveň se snažit líbit Bohu vším, co dělá. Přidejme ke svému snažení i šetrnost a skromnost, laskavost a vstřícnost i ochotu odpouštět a smiřovat. Nemocné prosím, aby Bohu nabídli i své bolesti,“ napsal v listu věřícím arcibiskup Graubner.